En gräsklippare klipper gräs

Hur ofta bör man klippa gräset?

En av de vanligaste frågorna gällande gräsvård är ”Hur ofta skall jag klippa min gräsmatta?”
Här skall vi försöka reda ut hur ofta man bör klippa sitt gräs.

 

Hur långt är ditt gräs?

Ju längre gräsmattan är desto längre rötter har gräset. Längre rötter innebär att vatten och näringsämnen tas upp lättare och gräsmattan blir mer motståndskraftig mot torka.
Denna motståndskraft är önskvärd, men man vill samtidigt ha en kort och tät gräsmatta som är estetiskt tilltalande. En tätare gräsmatta får man genom att klippa gräset kortare och oftare. Bor man i ett område där risken för torka & bevattningsförbud är hög så bör man dock vara försiktig med att klippa gräset för kort.

Vad har då detta att göra med hur ofta man skall klippa gräset? Längden på gräset spelar roll för hur ofta man skall klippa.

 

 

Man kan inte klippa för ofta

Gräset tar inte skada om du klipper det för ofta. Om du däremot klipper för sällan och klipper för kort när du väl klipper så klipps gräset av i sin ”tillväxtzon” och då hämmas gräset. När gräset hämmas så ges ogräs som klöver och mossa en oönskad fördel.

 

Det finns en tumregel

Det finns en bra tumregel som man kan rätta sig efter oavsett hur långt eller kort ens gräsmatta är från början. Om du vid varje gräsklippning klipper av mer än 1/3 av gräsets längd, då klipper du för sällan. Om så är fallet så bör du antingen öka klipplängden eller klippa oftare.

Ett bra sätt att säkerställa att gräsmattan klipps ofta och regelbundet är att skaffa en robotgräsklippare.

Skrivet av

Emil Isaksson

En amatörodlare & växthusfantast med stort intresse för grässkötsel tillika allt som har med trädgården att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *