mask äter gräsklipp i gräsmatta

Låt gräsklippet ligga kvar!

Bortsett från blåkorn, toppdress, och andra gödningsmedel som man sprider ut manuellt, hur mycket näring tillförs din gräsmatta under säsongens gång?
I princip ingenting.
Det finns dock ett sätt att få regelbunden gödsling per automatik med lite hjälp från de som bor precis under din gräsmatta – daggmaskarna.

Naturen har en förmåga att ge energi och näringsämnen tillbaka till sig själv.
När träden tappar löven på hösten – näringsberikande för jorden.
När blommorna blivit befruktade och ramlar av – näringsberikande för jorden.
När övermogna frukter som ej blivit uppätna trillar ner på marken – näringsberikande för jorden.
När vi klipper av grässtråna på gräsmattan – du gissade rätt, det är näringsberikande för jorden.

 

Vad gör då de flesta?
De räfsar upp löven, fyller plastsäckar, och åker till återvinningsstationen. De plockar bort de vissna blombladen från krukor och rabatter. De räfsar eller samlar upp gräsklippet, och lägger det på hög i trädgårdens ena hörn.
Det sistnämnda behöver inte alltid vara fel, men vi kommer till det senare.

 

 

Maskarna är dina vänner

Har du någon gång varit ute sent en fuktig kväll och tagit en närmre titt på din gräsmatta? Då har du säkert sett att gräsmattan kryllar av tusentals daggmaskar som kryper runt. Dessa djur lever på de döda växtdelar som hamnar på gräsmattan, inklusive gräsklippet.
Det som händer när du lämnar gräsklippet på gräsmattan är att maskarna kryper upp på kvällen, kalasar på gräsklippet, och tar med sig näringen ner till gräsets rötter.

Gräsklippet kan ersätta flera produkter

Toppdress i all ära, men det är gräsklippet som är det nya gräsets jordmån. Gräsklipp innehåller till största delen kväve, fosfor, kalium, och vatten. Detta är precis vad det nya gräset behöver för att frodas och bli grönt.
Innehållet i gräsklipp är inte helt olik innehållet i blåkorn. Att räfsa upp gräsklippet för att sedan komma tillbaka och strö ut blåkorn är därför helt galet!
En annan fördel som gräsklipp har jämfört med till exempel flytande näring är att alla näringsämnen inte frigörs på samma gång. Maskarna äter inte upp allt gräs samma kväll som du klippt gräset utan återvänder kvällen efter för att fortsätta nedbrytningsprocessen. Detta gör att näringen utsöndras successivt under några dagars tid tills det är dags att klippa gräset igen.

Gräsklippet är också fullt av gräsfrön och innehåller därför din gräsmattas nya generation gräs. Om du lämnar dessa gräsfrön ifred så kanske du slipper åka och köpa extra gräsfrön för att åtgärda de delar av gräsmattan som har blivit gles.

 

 

Men hur snyggt är det att ha en massa klumpar med gräsklipp överallt på gräsmattan?

Den främsta anledningen till att folk använder uppsamlare på gräsklipparen är att man vill att gräsmattan skall se fin och prydlig ut direkt efter klippningen. Man vill inte ha klumpar och ”vägränder” över hela gräsmattan. Jag har bara ett råd till dig som får stora klumpar på gräsmattan efter klippning – klipp oftare.

 

Allt gräsklipp behöver inte ligga kvar

Som du säkert har förstått så innehåller gräsklipp väldigt mycket näring. Gräsklipp kan komposteras som vanligt och komposten kan sedan användas för att gödsla krukväxter, rabatter, och trädgårdsland. Man kan även använda gräsklippet till täckodling.
Hur skall man då göra med gräsklippet? Skall man låta det ligga kvar eller använda det till annat?
Personligen så låter jag gräsklippet ligga kvar vid varannan klippning. Det gräsklippet som jag inte låter ligga kvar blandar jag upp med barkmylla och kompostjord och gödslar trädgårdslandet med.

 

 

Importera gräsklipp

Har du en granne som envisas med att använda uppsamlare på gräsklipparen för att sedan bara ”kasta bort” gräsklippet? Be henom dumpa det på din tomt nästa gång!
Om det är någonting man inte kan få för mycket av i sin trädgård så är det gräsklipp. Gräsklipp och bin.

Skrivet av

Emil Isaksson

En amatörodlare & växthusfantast med stort intresse för grässkötsel tillika allt som har med trädgården att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *