Klöver som växer i gräsmattan

Klöver i gräsmattan – Vad gör man åt det?

Klöver är något som finns i många gräsmattor, men den utmärker sig mest när den blommar. Vanligast är vitklövern, men rödklöver förekommer också.

 

Är klöver i gräsmattan bra eller dåligt?

Det finns både för- och nackdelar med klöver i gräsmattan. Klöver är inte lika förödande för gräsmattan som t.ex. mossa, så länge man håller det i schack.

Den största nackdelen är inte klövern i sig

Klöverblommor är väldigt uppskattade av både bin och humlor. Detta kan bli ett problem om du själv eller dina barn gillar att springa barfota på gräsmattan. Om du klipper gräset ofta och håller nere klövern så undviker du blomningen, och på så sätt även humlorna.

 

 

Klövern gör faktiskt nytta

Även om man klipper gräsmattan ofta och ser till så att klövern ej blommar så bildar klöverns små blad en tät matta. Detta är bra vid torka, när gräset gärna gulnar lite och tappar sin gröna färg. Klöverbladen gör att gräsmattans gröna färg bibehålls även vid en sådan torka.

Klövern är dessutom en så kallad kvävefixerande växt. Detta innebär att klövern kan tillgodose sig kväve direkt från luften. När klöverplantan sedan vissnar eller blir klippt av gräsklipparen så går kvävet ner i jorden till gräsets rötter. Klöver är därför ett utmärkt sätt att få ”gratis” kvävegödsling till gräsmattan från luften.

Olika sorters klöver

Här kommer några av de vanligaste klöversorterna:

Vitklöver
(Trifolium repens)

Vitklöver med en humla

 

 

Rödklöver
(Trifolium pratense)

Rödklöver på en äng

 

Jordklöver
(Trifolium campestre Schreb.)

Närbild på jordklöver

 

 

Trådklöver
(Trifolium dubium)

Trådklöver som blommar

 

 

 

Skrivet av

Emil Isaksson

En amatörodlare & växthusfantast med stort intresse för grässkötsel tillika allt som har med trädgården att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *