Skötsel

Många av oss trädgårdsentusiaster och hemmafixare bävar varje år för sommarperioden med allt vad det innebär kring skötsel och hantering av sin gräsmatta. Alla vill vi ju ha en grön och välmående gräsmatta. Kanske inte för att impa på grannen, utan för att en grön, mjuk och fin gräsmatta inte bara är vacker att se på, den är mjuk att gå på. Tänk själv tillbaka till barndomen där du sprang runt barfota på en gräsmatta, så tät, mjuk och alldeles grön… Visst var det härligt? Du och dina barn ska få samma härliga känsla. Ta rygg på oss. Vi hjälper dig att sköta din gräsmatta på bästa sätt. Genom att följa våra råd och lägga ner tiden och energin som krävs så kan du se fram emot en välskött och grön gräsmatta som står emot naturens krafter i form av sol, vind, vatten och det värsta av allt – kylan.

Vi får mängder med frågor från besökare som vill ha expertsvar på sina skötselrelaterade gräsfrågor. Det går jättebra att skicka in sina frågor till oss. Det gör du enklast genom att fylla i kontaktformuläret som du hittar på vår kontaktsida, högst upp i menyn.

Frågor och svar kring skötsel av gräsmatta:

Vad är ert bästa tips för skötseln av gräsmattan?

Gräsexperten svarar:

Klipp ofta och regelbundet. Om du inte har tid att göra det så kan en robotgräsklippare vara en bra investering. Låt även gräsklippet ligga kvar på gräsmattan. Varför du skall göra detta kan du läsa här.

 

Hur ofta ska man klippa gräset?

Gräsexperten svarar:

Åtminstone en gång i veckan under högsäsongen och efter gödsling. Om du vid varje klippning klipper mer är 1/3 av gräsets längd, då klipper du för sällan. Du kan läsa mer här.

 

Vilka grässorter kräver mest skötsel?

Gräsexperten svarar:

Information om skötseln för de olika grässorterna hittar du här.

 

Kan man klippa gräset när det är blött?

Gräsexperten svarar:

Gräset tar inte skada av det. Däremot så har gräset en tendens att ”lägga sig” när det är blött. Detta gör klippningen ojämn, vilket kan resultera i en tuvig gräsmatta.

 

Ska man klippa gräset när det är väldigt torrt?

Gräsexperten svarar:

Det kan man göra om gräset växer, men det kan vara en god idé att öka höjden på gräsklipparen så att klippningen inte blir så kort. På så sätt bibehåller gräsmattan sin fuktighet bättre.